Klas Rockberg Foto: Ola Rockberg

Tips från Klas Rockberg, fotograf för det svenska alpina landslaget

Klas Rockberg är fotograf och videoredigerare för det svenska alpina landslaget. Efter att ha följt landslagets verksamhet i fem år har Klas utvecklat ett fenomenalt sinne för effektiv sportfotografering och dokumentärfilmning. Inga dagar är sig lika på fältet som sportfotograf och det gäller att bli en expert på att hitta lösningar till bra bilder.

Hej Klas! Berätta om ditt uppdrag som fotograf för det alpina landslaget?
– Att fota alpin skidåkning är utmanande på många plan. Vädret påverkar såklart en hel del men också faktumet att alla backar är olika, alla banor ser inte likadana ut. Det gör att ingen dag är den andra lik. För att lyckas ta bra bilder gäller det att vara noga, förberedd, alltid vara på tårna och inte vara rädd för att frysa om fingertopparna.

Vad är den vanligaste frågan du får som fotograf?
– Blir det några bra bilder? Svaret är ju givetvis alltid ja!

Vad är det viktigaste att tänka på när man fotograferar människor i rörelse?
– För min del som fotar alpin skidåkning gäller det att göra alla förberedelser noga eftersom jag ibland bara har en chans på mig att ta en bild. Jag åker gärna igenom banan minst en gång för att hitta bästa förutsättningarna för dagen. I Världscupen måste fotograferna vara på sin plats en timme innan första startande och man får inte alltid flytta på sig under tävlingens gång. För att frysa bilden gäller det att använda en kort slutartid och vara stadig på handen för att minimera rörelseoskärpan.

Foto: Klas Rockberg

– Här har vi Anna Swenn Larsson under alpina landslagets träning innan Världscuptävlingar i Åre 2019. Jag gillar den här bilden för att Annas ansikte tittar fram under flaggan precis innan hon träffar portarna. Här gäller det att ha lite tur samt skicklighet att ställa sig på ett ställe med ganska stor höjdskillnad, så det går att skjuta under flaggan.

– För att frysa bilden använd hög slutartid och om möjligt backa bak och zooma in för att få objektet att stå ut bättre mot en suddig bakgrund.

Kamerahus: Panasonic GH5
Objektiv: Panasonic Leica 100-400mm
Slutartid: 1/2000
Bländare: f/6,3

Foto: Klas Rockberg

Foto: Klas Rockberg

– Det här är Gustaf Lindqvist under Svenska Mästerskapen i störtlopp i Åre 2019. Jag gillar den släpande effekten på bilden som ger den lite mer fart! Det kan vara svårt att veta vilken slutartid som passar bäst så var noga med att ta några testbilder först, det gäller att hitta ett bra läge där släpet blir lagom och objektet skarpt.

– Ett annat tips är att följa objektet så länge som det går med kameran för att hitta rätt fart i panoreringen. Det gäller att panorera lika snabbt som objektet passerar dig.

Kamerahus: Panasonic GH5
Objektiv: Panasonic Leica 100-400mm
Slutartid: 1/400
Bländare: f/8

Foto: Klas Rockberg

Foto: Klas Rockberg

– Emelie Wikström under alpina landslagets träning i Åre. En ren och snygg bild som ser väldigt enkel ut att ta men faktum är att jag står med snö upp till knäna i ett dike, jag har även hasat igenom banan en gång innan träning har börjat för att hitta ett bra ställe att stå på. Allt för att inte vara för nära banan där Emelie kommer åkandes bara några sekunder efter bilden är tagen.

Kamerahus: Panasonic GH5
Objektiv: Panasonic Leica 100-400mm
Slutartid: 1/3200
Bländare: f/6,3

Foto: Klas Rockberg