Jessica Wikström

Tips från Jessica Wikström, porträttfotograf

Jessica är porträttfotografen som fångar sina porträtt med enkla, men effektfulla, ljussättningar. Jessicas dramatiska bilder tar fram olika sidor hos de som ställer sig framför hennes kamera.

Hej Jessica! Vad är ditt bästa tips för porträttfotografering?  
– Mitt bästa tips för porträttfotografering är att se till att ha förberett ett par poser och uttryck att börja din session med. Inget slappnar av en nervös kund så mycket som när du tar kommandot och ger instruktioner. Och där ifrån kan man sen gå loss och vara kreativ och testa olika saker!

Foto: Jessica Wikström

– Den här bilden kom till under en workshop, jag skulle visa skillnaden mellan olika bländare och vad det gör med ett porträtt. Det fanns ingen djupare tanke bakom bilden än att jag ville ha ett väldigt tight porträtt men det som gör mig så nöjd med bilden är att jag fångade modellen mitt mellan två poser och där han såg som mest avslappnad ut.

– Jag använde 1st Profoto D2 + octabox som ljus och Fujifilm GFX50s + 110mm som kamerautrustning och objektiv.

Foto: Jessica Wikström

Foto: Jessica Wikström

– För den här bilden ville jag ha känslan av ett tidningsomslag, jag ville beskära bilden tight, fokusera på modellens ögon och göra bilden dramatisk. Problemet var att vi plåtade i en lokal med ett enormt fönster som ljusinsläpp, inga möjligheter att blockera ljuset och enda ljusformaren jag hade med mig var ett XL Paraply. Så för att få bilden att bli tillräckligt mörk fick jag stå så nära modellens ansikte jag kunde och använda halsduken runt hans huvud för att blockera det ljus som jag inte ville skulle nå ansiktet. Jag gillar den här bilden så mycket för att det är hundra procent fokus på modellen och hans ögon.

– Fotograferad med 1st Profoto B1 + XL Umbrella och Fujifilm GFX50s + 110mm.

Foto: Jessica Wikström

Foto: Jessica Wikström

– Modellen Andy kom hela vägen från England för en uppdatering av sin portfolio. Vi hade turen att få låna kläder av en klädesbutik med engelska kläder så vi ville visa upp hela outfiten. Jag var ute efter en nästan monokrom känsla och försökte få fram alla bruna nyanser.

– För att ljussätta använde jag 1st Profoto D2 + 3' octabox till vänster om kameran som huvudljus, en Profoto D2 som jag studsade in i en vit v-flat bakom mig som fill light och Fujifilm GFX50s + 63mm.

Foto: Jessica Wikström

Foto: Jessica Wikström

– Under en workshop på Fotografiska skulle jag visa ett enkelt men dramatiskt ljus och den här bilden blev till med hjälp av att en av deltagarna använde sin svarta jacka som negative fill för att skapa skuggan i modellens ansikte. Jag gillar hur enkel men effektfull bilden blev och man behöver verkligen inte massa avancerad utrustning för att göra det!

– Ljuskällan är 1st Profoto B10 + 3' octabox och Fujifilm GFX50s + 110mm.

Foto: Jessica Wikström