Fotografera silhuetter Alejandro Tocornal

6 tips för att fotografera stämningsfyllda silhuetter

Vi har nu gått in i den perfekta årstiden för att fotografera vackra silhuetter. Eftersom att solen står så lågt just nu, har hösten och vintern alla förutsättningar för att få till en stämningsfull silhuettbild.

1. Välj en neutral bakgrund
Det gäller att hitta en bakgrund och ett ljus som gör att motivets silhuett syns tydligt. Det är ofta bra att fotografera i närheten av en större vattensamling med fri utsikt till horisonten. Då slipper du störande träd eller byggnader i bakgrunden och uppmärksamheten riktas helt mot den svarta silhuetten.

När du fotograferar silhuetter utomhus är det bäst att välja en tidpunkt omkring soluppgång eller solnedgång. Då står solen lågt på himlen och ger ett ljus som lämpar sig väl för att fånga dit motivs silhuett. Under vintermånaderna har man goda möjligheter att fota silhuetter eftersom solen står lågt på himlen under i princip hela dagen. Med andra ord är det lättare att få den svarta silhuetten att tydligt framträda mot en snyggt ljus bakgrund.

Om du fotograferar inomhus kan du t.ex. placera en person vid ett fönster eller framför någon annan stark ljuskälla, t.ex. en lampa.

2. Välj ett motiv med en lättigenkännlig silhuett
Man får de bästa och intressantaste silhuettbilderna med ett motiv som har en lättigenkännlig kontur. Då behöver man inte fundera över vad silhuetten föreställer. Flera silhuetter i för många olika former fördärvar lätt uttrycket och skapar förvirring i bilden.

Bra motiv kan vara byggnader, konstruktioner, personer eller djur. Bilder av familjemedlemmarnas och husdjurens silhuetter är t.ex. ett kul och annorlunda tillskott till samlingen av familjebilder. Silhuetter av fåglar kan också utgöra vackra motiv.

3. Lägg solen rätt och få en skarp silhuett
Lägg solen bakom eller i närheten av motivet när du ska fotografera en silhuett. På så vis åstadkommer du äkta silhuetter nästan helt utan synliga detaljer i de mörka partierna eftersom kameran exponerar efter de kraftiga högdagrarna. Därmed blir bakgrunden välexponerad, medan förgrunden som inte träffas av direkt ljus blir svart. Detta ger en tydlig silhuett av motivet. Med andra ord är ljusmätningen viktig när du fotograferar silhuetter. Använd spotmätning och mät ljuset en aning vid sidan av solen, så får du optimalt exponerade bilder. En vanlig evaluerande ljusmätning eller matrismätning försöker balansera de ljusa och mörka partierna i bilden, vilket sannolikt ger en överexponering av ditt motiv. 

4. Använd manuellt program för full kontroll
När du ska fotografera en silhuett ska du exponera efter bakgrunden och inte efter motivet som ju ska göras mörkt. Därmed är manuell exponering att föredra, eftersom du då får full kontroll och enkelt kan lätta upp eller dämpa exponeringen något vid behov. Tänk på att välja ett lågt ISO-värde på 100 eller 200 och ställ in vitbalansen till dagsljus eller omkring 5500 Kelvin, så att du får med de varma färgerna. Du kan också välja bländarprioritet, A eller Av, där du inte har samma kontroll, men där kameran själv justerar exponeringen.

5. Undvik att din silhuett får en ljus omkrets
Om du ökar kamerans inställningar för skärpa till max och fotograferar i jpeg ökar kamerans inbyggda bildbehandling kontrasterna ytterligare för att förstärka intrycket av skärpa. Det kan medföra en så kallad "haloeffekt" i dina silhuettbilder, det vill säga en lysande omkrets omkring de kontrastrika övergångarna i bilden. Du kan dämpa den inbyggda skärpningen för att undvika detta. Vi rekommenderar dock att du fotograferar i råformat om det går. Då kan du öka kontrasterna och öka skärpan i efterhand vid råkonverteringen på datorn. 

6. Var rädd om ögonen och sensorn när du fotograferar silhuetter
När du fotograferar en silhuett står solen ofta lågt på himlen. För att skona dina ögon bör du alltid undvika att titta direkt på solen genom sökaren. Ögat kan nämligen i värsta fall ta skada av det kraftiga solljuset. Använd därför i stället live view för att komponera bilden och fokusera. Det är betydligt bättre för ögonen. Tänk också på att vara försiktig med att rikta kameran och objektivet mot solen under en längre tid. Sensorn kan nämligen ta skada om den utsätts för starkt ljus under en längre tid. 

Lycka till med era silhuettbilder. Dela gärna ert resultat med oss i våra sociala medier. 

Artikeln publicerades först på digitalfotoforalla.se.