Fotografera utan stativ

5 tips som ger skarpa bilder utan kamerastativ

Ett kamerastativ är ett jättebra redskap när man vill ha skarpa bilder, men självklart kan man få till minst lika snygga bilder utan ett stativ. Nedan följer fem tips på hur du kan få till snygga och skarpa bilder.

Ett kamerastativ är ett fantastiskt redskap när du t.ex. ska fotografera med långa slutartider. Men ett stativ kan också innebära en begränsning i och med att du inte kan röra dig lika fritt. Det kan också betyda att du inte tänker lika kreativt när du ska hitta rätt vinkel och komposition. Många fotografer vill framför allt ha med sig stativet vid landskapsfotografering, och det är också användbart med det extra stöd som man får av stativet. Men man kan absolut få skarpa bilder utan stativ, även när ljuset är svagt. 

1. Stå rätt

Det låter kanske underligt, men hur du står och hur du håller kameran kan faktiskt avgöra om du får en skarp eller en skakig bild. Den optimala ställningen är lätt särade ben och rak rygg. Om du är högerhänt håller du vänsterhanden under objektivet medan du håller kameran med högerhanden. Se till så att armbågarna ligger intill kroppen. Innan du tar bilden andas du in, sedan andas du ut, så att din kropp är så avslappnad som möjligt. Sedan trycker du lugnt och stilla ner utlösarknappen.

2. Stabilisera kroppen genom att luta dig mot något
Det är precis så enkelt som det låter – hitta något som du kan luta dig mot, så kan du hålla kameran nästan lika stilla som ett kamerastativ. Det kan vara ett träd, en stor sten eller ett staket. Om det inte finns något lämpligt föremål som du kan luta dig mot, kan du i stället lägga dig på mage med armbågarna mot marken, eller på rygg. Du kan också sätta dig på huk med armbågarna mot knäna – det skadar inte att vara kreativ. Det viktigaste är att det är en så pass behaglig ställning att du kan vara helt stilla.

3. Aktivera bildstabilisering i kameran eller objektivet
Om kameran eller objektivet har inbyggd bildstabilisering bör du aktivera den. Den motverkar nämligen de skakningar som kameran utsätts för. Bildstabiliseringen ger dig ofta mellan tre och fyra bländarsteg extra, vilket innebär att du t.ex. kan fotografera på 1/30 sekund i stället för 1/250 sekund med ett objektiv på 250 mm – och ändå få skarpa bilder. Den här smarta tekniken har bara en nackdel – den är dyr. Därmed är det inte alla kameror som har den, utan vanligen de dyrare modellerna. Så om du funderar på att investera i ett nytt objektiv kan det finnas en poäng med att välja en modell med bildstabilisering om du vill slippa vara beroende av stativet. 

4. Använd serietagning

Serietagning, eller Burst Mode som det ibland kallas, är ett bra sätt att ta skarpa bilder på fri hand. 

Du väljer vanligtvis den högsta hastigheten genom att trycka på en knapp på kameran som heter AF-Drive, Drive eller CH, beroende på kameramärket. Det finns två skäl till att den här funktionen lämpar sig väl för fotografering på fri hand: När du trycker ner utlösarknappen ger det små skakningar i kameran, men när du fotar i serier  trycker du bara på utlösarknappen en gång, vilket gör att skakningarna i princip bara påverkar den första bilden i serien. 

Om du använder en DSLR-kamera uppstår det även små skakningar när spegeln fälls upp för att släppa in ljus till sensorn. Men vid serietagning fälls spegeln bara upp en enda gång, och därmed påverkas inte de efterföljande bilderna av skakningarna. 

5. Använd självutlösare

Ett sista tips är att använda kamerans självutlösare, av samma anledning som man använder serietagning. Med hjälp av den kan man nämligen undvika de kameraskakningar som ger oskärpa i bilderna. På de flesta kameror kan man ställa in självutlösaren till två eller tio sekunder. De flesta fotografer föredrar tio sekunders fördröjning, men när du fotograferar på fri hand kan två sekunder vara ett bättre val. 

 

Denna artikel publicerades först på digitalfotoforalla.se