Snöklädd gran Katy Belcher

5 enkla tips som ger bättre snöbilder

Nu har den vackra snön äntligen fallit. Här har vi samlat 5 tips för att du ska få till den perfekta snöbilden.

1. Välj rätt vitbalans
Du har säkert någon gång råkat ut för att du har fotograferat ett vackert snölandskap och sedan blivit besviken när den färdiga bilden domineras av blå eller grå toner. Detta beror i regel på att vitbalansen är fel. När man fotar snölandskap är det bäst att undvika den automatiska vitbalansinställningen eftersom kameran blir lurad av alla de vita nyanserna. Utgå i stället ifrån inställningen molnigt och se om resultatet blir bättre. Om du fotograferar i råformat kan du justera vitbalansen i efterhand i bildbehandlingen och få snyggt vita snöbilder.

2. Undvik underexponerade bilder
När din kamera ser all den ljusa snön kommer den att vilja kompensera för de ljusa tonerna genom att göra exponeringen mörkare. Därför kan du med fördel överexponera en aning när du fotograferar ett snölandskap. Använd exponeringskompensationen för att släppa in mer ljus. Du kan justera exponeringskompensationen genom att trycka på knappen +/- på kameran och vrida på inställningsratten.

3. Använd histogrammet
Det är inte säkert att du får rätt intryck av bilden av ditt snölandskap på den lilla LCD-skärmen på kamerans baksida. Korrekt exponerade bilder kan se urfrätta ut, medan underexponerade bilder kan se bättre ut än vad de är. Använd därför kameras histogram, som du hittar genom att trycka på Display-knappen på kamerans baksida. 

Histogrammet är en kurva som visar fördelningen av ljus i bilden. När du ser den på skärmen innan du tar bilden är det till väldigt stor hjälp för att få bästa möjliga exponering.

4. Se upp med fotspåren
Det är irriterande att hitta den perfekta kompositionen för att upptäcka att du precis har förstört förgrunden genom att trampa runt i den orörda snön. Tänk på var du går, och håll hela tiden ögonen öppna efter potentiella motiv framför dig.

5. Avlägsna fallande snö
Fallande snö kan se romantiskt och stämningsfullt ut, men det kan även ge ett rörigt och distraherande intryck på bild. Du avlägsna oönskade snöflingor genom att sätta kameran på stativ och fotografera med lång slutartid, så att kameran inte hinner fånga den fallande snön. Om du fotograferar i råformat kan du lätt korrigera ett antal parametrar i bildbehandlingen.

Dela gärna ditt resultat i våra sociala medier. 

 

Artikeln publicerades först på digitalfotoforalla.se.