10 kul makromotiv du kan fotografera i hemmet

Makrofotografi är en väldigt speciell genre som kan ge spektakulära bilder av till och med vardagliga föremål. De flesta av oss vet nämligen hur en fluga eller en kaffeböna ser ut. Men när man kommer riktigt nära inpå kan man få ett helt annat intryck.

Vi har sammanställt tio roliga makromotiv som du kan roa dig med därhemma. På så vis kan du ta dina spännande makrobilder i lugn och ro.

Makrofotografi

1. Iskristaller från frysen
Om du öppnar din frys finns det viss risk att du märker att den behöver frostas av. I stället för att irritera dig över det bör du i stället glädja dig över att du har ett gyllene tillfälle att ta en fin makrobild. De små iskristallerna är nämligen ett perfekt motiv för ditt makroobjektiv. Det bästa sättet att fotografera dem är att använda en blixt för att lysa upp kristallerna.

2. Kom nära inpå en droppe
När du ändå är i köket bör du öppna kranen och släppa ut en vattendroppe. Fotografera droppen i extrem närbild. Placera eventuellt ett färgglatt element i bakgrunden, så att det speglar sig i droppen. Placera helst kameran på stativ och var noga med att fokusera. Du kan t.ex. använda kamerans fokus-peaking-funktion, där element som befinner sig i fokus markeras av ett färgat streck. Du kan även zooma in på skärmen och ställa in fokus innan du sätter igång att fotografera.
Makrofotografi

3. Se en frukt som du aldrig har sett den förut
Om du har frukt därhemma, har du också fina makromotiv. Det uppstår en särskild magi när vi kommer riktigt nära sådana saker som frukt och andra alldagliga föremål som vi ständigt ser omkring oss. Men när vi fotograferar det i närbild kan vi uppfatta dem helt annorlunda. Om du låter en ljuskälla belysa frukten medan bakgrunden är mörk, framträder motivet tydligare i bilden som på bilden ovan.

4. Dyk ner i mattan
Din matta består – förutom smuts och damm – även ett magiskt universum som skulle passa i vilken science fiction-film som helst. Rikta makroobjektivet mot mattan och fotografera loss. Nu kan du urskilja var och en av de olika trådarna som mattan är vävd av. Om du vill ha en mer dramatisk effekt, kan du hålla andan och daska till den dammiga mattan. Då virvlar det upp små dammpartiklar som reflekterar ljuset.
Makrofotografi

5. Skapa din egen värld
Vi erkänner att vi ofta brister ut i ett leende när vi ser makrofotografier med små plastfigurer som samverkar med dagliga föremål i närbild. Vi rekommenderar att du själv försöker dig på tekniken och fotograferar ett eget makrostilleben.

6. Låt saltströaren göra jobbet
När du har ätit din lunch kan du dra nytta av det faktum att du är mätt och glad och sedan plocka fram kameran med makroobjektivet till matbordet. Häll sedan ut lite salt på bordet och fotografera det så nära som möjligt. Om ditt matbord inte utgör en vidare snygg bakgrund, kan du alltid köpa en bit papp som ger en snyggt enfärgad bakgrund. Det går också att lägga saltet på spishällen, där du får en mörk reflektion från glaset.
Makrofotografi

7. Ge älsklingen lite blommor och passa på att fotografera makro
Din partner uppskattar säkerligen en fin blombukett. Du behöver däremot inte berätta att du har baktankar med blommorna. De utgör nämligen ett perfekt makromotiv. Använd en lampa eller blixt, så får du ut det mesta av blommans fantastiska färger.
Makrofotografi

8. Gå bananas med nötter
Glöm inte att fotografera diverse nötter med makroobjektivet. Nötter har nämligen fantastiska ytstrukturer som påminner om ett berglandskap. Makrofotografi kräver ofta konstljus. Fördelen med makro är emellertid att du kan koncentrera ljuset på ett väldigt litet område, så du klarar dig oftast bra med små LED-lampor eller en ficklampa som du håller still.

9. Zooma in på kamerautrustningen
Om du har fler objektiv än ditt makroobjektiv, kan de absolut vara fina makromotiv. När du fotograferar ett objektiv får du väldigt bra övning på att ställa in fokuspunkten. Använd dig av siffrorna och beteckningarna på objektivet och öva dig på att få ett så skarpt resultat som möjligt. Försök dig gärna på fokusgaffling och lägg sedan bilderna i hög, så att du kombinerar flera bilder med olika fokusavstånd till en enda där allt är skarpt. Läs mer om den metoden i länken nedan.

10. Skärskåda bakverket
Det spelar ingen roll om limpan är nybakt eller möglig. Den gör sig lika bra på bild ändå. Här kan du se ett makrofotografi av ett bröd som tyvärr har börjat mögla. Utnyttja den olyckliga situationen med ditt makroobjektiv och lär dig mer om världen som vi lever i. När du fotograferar stillastående motiv kan du använda dig av en teknik för att fördubbla bildens upplösning genom att ta fyra olika bilder av motivet och sedan lägga samman dem till en enda bild.

 

Artikeln publicerades först på digitalfotoforalla.se