Fototorget

Navet på Fotomässan

Välkommen till den självklara mötesplatsen och själva navet på Fotomässan – Fototorget. Här finns de viktigaste företagen från fotovärlden representerade – med allt inom kameror och tillbehör – som tillsammans bildar en cirkel runt mässans stora scen. Scenen blir mittpunkten där Kamera & Bild har satt ihop ett spännande program med inspirerande fotografer.

Företagen representerade i cirkeln som utgör Fototorget är Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Focus Nordic, Fujifilm, Olympus, Profoto och Tura. De är placerade runt mässans stora inspirationsscen som i år kan presentera flertalet intervjuer med kända fotografer, bildvisningar och spännande föredrag.

Fototorget

Ett besök till Fototorget ska inspirera och ge dig nya idéer för att utvecklas inom ditt område. Här finns både experter och kunniga representanter från alla företag som deltar på Fototorget, och de guidar dig gärna vidare i dina idéer. På Fototorget hoppas vi att du hittar inspiration till din egen fotografering och en chans att utvecklas i den riktning du vill, vare sig det rör sig om kamerateknik eller komposition.

Träffa fotograferna

Dessa fotografer kan du lyssna till på Fototorgets scen. Se programmet för mer information.

Claes Grundsten, Olympus

Claes Grundsten är en av Sveriges mer välkända landskapsfotografer. I över 40 år har Claes fotograferat landskap och många av hans bilder är tagna i den svenska fjällen. Claes ser sig som en vandrande fotograf. Claes har fått många priser för sina bilder och böcker.

David Bicho, Profoto

David Bicho är känd för sin känsla för ljus. Många fotografer har lärt sig att hantera studioblixtar eller förfinat sina kunskaper i ljussättning via hans kurser och workshops. David är också en välkänd fotograf och filmare. Oftast handlar det om porträtt, gärna lite skruvade med mycket färger och spännande ljussättningar.

Emma Svensson, Panasonic

Prisbelönt fotograf och mångsysslare inom foto som har flera års erfarenhet i att hålla kurser och utbildningar inom fotografi. Som 20-åring grundade hon Rockfoto som numera är Sveriges största bildbyrå för konsertbilder.

Frøydis Geithus, Nikon

En av Norges främsta bröllopsfotografer vars mest omtalade bilder är fotograferade bland fjordar och fjäll i hemtrakterna. Frøydis är en storyteller som vill fånga naturen som den är och alla känslor som finns på ett bröllop i bild.

Hans Strand, Focus Nordic

Landskapsfotograf som fångar den vilda naturen och de landskapsdetaljer som framträder exempelvis i jordbruk, vattendrag eller berg. Hans har publicerat sju böcker, många på temat människans relation till naturen och dess påverkan.

Jan Pedersen, Olympus

Fotograf, författare och världsresenär. Jan har i mer än 30 år lett naturfotoresor över hela världen – i allt från öknar till regnskogar. Sedan 2014 är han medlem i Naturfotograferna/N och har vunnit flera priser för sina bilder.

Jessica Wikström, Fujifilm

Porträttfotograf som fångar sina porträtt med enkla, men effektfulla, ljussättningar. Jessicas dramatiska bilder tar fram olika sidor hos de som ställer sig framför hennes kamera.

Joakim Odelberg, Panasonic

Prisbelönad föreläsare, bevarandefotograf och undervattensfilmare som besökt stora delar av världen på sin missionsresa för att dokumentera och upplysa fler om den rådande miljösituationen. Joakim är en av Sveriges mest anlitade undervattens fotografer.

Johanna Lundberg, Nikson

Sportfotograf på Bildbyrån med passion för sport och supporterskap. Hon har bevakat både världs- och europamästerskap men även satsat på att göra längre reportageresor. 2016 tog hon emot Lars-Gunnar Björklunds stora sportjournaliststipendium.

Jonas Rask, Fujifilm

Gatufotograf vars fotograferande och driv av att fånga gatans människor på bild har tagit honom till många platser runt om i världen, även om han fotograferar allra mest hemma i Danmark. Jonas har varit med och utvecklad designen på Fujifilms kamera X-Pro3.

Klas Rockberg, Panasonic

Fotograf och videoredigerare för det svenska alpina landslaget. Efter att ha följt landslagets verksamhet i 5 år har Klas utvecklat ett fenomenalt sinne för effektiv sportfotografering och dokumentärfilmning. Inga dagar är sig lika på fältet som sportfotograf och det gäller att bli en expert på att hitta lösningar till bra bilder.

Niklas Nilsson, Olympus

Naturfotograf med fokus på undervattensfoto. Niklas har vunnit SM i UV-foto flera gånger och även placerat sig bra i internationella sammanhang. En av Niklas drivkrafter är att visa andra hur fantastisk naturen kan vara, både ovanför och under ytan för att på så sätt skapa en större medvetenhet och omtanke om våra naturområden.

Serkan Günes, Fujifilm

Serkan Günes fångar naturens variation i landskapet på bild. Med sin närhet till naturen och blandning av konstnärlig och dokumentär fotografering har han skapat sig ett unikt bildspråk. Utnämndes till Årets Naturfotograf 2009 av Naturvårdsverket.