Tom Svensson

Tips från Tom Svensson, bevarandefotograf

Tom Svensson är bevarandefotograf och en av världens främsta inom området. Han fångar de utrotningshotade djuren, handeln med djur och tjuvjakt på bild – ett arbete som har gjort honom till ambassadör för World Animal Protection. Hans arbete handlar om att bevara hotade arter och rädda djuren genom att visa den råa verkligheten.

Tom Svensson

Närbilder
– Att ta närbilder av djur kan vara väldigt effektfullt och är oftast bäst, likt det mesta inom foto, om ljuset är bra. Jag tycker också att det är enormt viktigt att man komponerar bilden bra och noggrant.

– Den här bilden är tagen i magiska Mana Pools National Park, i Zimbabwe, där det finns många elefanter som är tämligen lugna. Här har jag underexponerat för att få örat mycket mörkare då ljuset föll in på ögat.

– Tagen med en Canon 1DX MARK II samt deras magiska 200-400mm.

Foto: Tom Svensson

Tom Svensson

Nattbilder

– Den här bilden är tagen i Botswana där jag var för att dokumentera de djur som är svåra att fotografera nattetid, som leopard och hyena. Att ta nattbilder på nattaktiva djur kräver en del arbete, och till min hjälp för att få fram den här bilden hade jag med mig Anders Hannola från Profoto.

– Jag satte ut en kamerafälla samt ställde in allt så som jag ville ha det. I den här bilden ville jag dessutom få med stjärnhimlen, istället för att lägga ihop två bilder som de flesta andra gör med djur och stjärnhimlen. Så det krävdes ganska mycket för att detta skulle bli en och samma bild.

– Tagen med Canons 1DX Mark II samt Canons 11-24mm, bästa vidvinkel man kan hitta. Vi använde också Profotos A1 blixt för att den kan ställas väldigt lågt i ljusstyrka.

Här berättar Tom mer om projektet och hur han tar bilder av djur i natten »

En röd punkt från laserutlösaren har klonats bort av Profoto för att kunna använda bilden.

Foto: Tom Svensson