Tom Svensson

Tips från Tom Svensson, bevarandefotograf

Tom Svensson är bevarandefotograf och en av världens främsta inom området. Han fångar de utrotningshotade djuren, handeln med djur och tjuvjakt på bild – ett arbete som har gjort honom till ambassadör för World Animal Protection. Hans arbete handlar om att bevara hotade arter och rädda djuren genom att visa den råa verkligheten.

Tom Svensson

Närbilder
– Att ta närbilder av djur kan vara väldigt effektfullt och är oftast bäst, likt det mesta inom foto, om ljuset är bra. Jag tycker också att det är enormt viktigt att man komponerar bilden bra och noggrant.

– Den här bilden är tagen i magiska Mana Pools National Park, i Zimbabwe, där det finns många elefanter som är tämligen lugna. Här har jag underexponerat för att få örat mycket mörkare då ljuset föll in på ögat.

– Tagen med en Canon 1DX MARK II samt deras magiska 200-400mm.

Foto: Tom Svensson

Tom Svensson

Nattbilder

– Den här bilden är tagen i Botswana där jag var för att dokumentera de djur som är svåra att fotografera nattetid, som leopard och hyena. Att ta nattbilder på nattaktiva djur kräver en del arbete, och till min hjälp för att få fram den här bilden hade jag med mig Anders Hannola från Profoto.

– Jag satte ut en kamerafälla samt ställde in allt så som jag ville ha det. I den här bilden ville jag dessutom få med stjärnhimlen, istället för att lägga ihop två bilder som de flesta andra gör med djur och stjärnhimlen. Så det krävdes ganska mycket för att detta skulle bli en och samma bild.

– Tagen med Canons 1DX Mark II samt Canons 11-24mm, bästa vidvinkel man kan hitta. Vi använde också Profotos A1 blixt för att den kan ställas väldigt lågt i ljusstyrka.

Här berättar Tom mer om projektet och hur han tar bilder av djur i natten »

En röd punkt från laserutlösaren har klonats bort av Profoto för att kunna använda bilden.

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Testa åttondelsregel

– Att följa tredjedelsregeln fungerar bra, men ibland tycker jag att det är bättre att flytta objektet ännu längre ut i bildens hörn så att jag skapar en åttondelsregel. Prova själv att leka runt och flytta motivet långt ned och ut i ett hörn för att se hur det blir och vilka effekter det ger.

Kamera: Canon R, 70-300mm f4/-5,6L IS USM vid 300mm 1/1600s f/5,6 ISO 3200

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom SvenssonFoto: Tom Svensson
Foto: Tom SvenssonFoto: Tom Svensson

Skapa olika känslor

– När jag gör ett fotojobb utgår jag alltid ifrån en idé och ett budskap som jag vill förmedla. Med budskapet fastställt och klart för mig tar jag sedan bilden. Om du exempelvis vill förmedla hur hemskt något är så kan man göra som jag har gjort i dessa svartvita bilder. Om du istället vill förmedla att djuren i djurparken har det bra så kan man ta bilderna som jag har gjort med de i färg, där känslan blir mjukare och mer harmonisk.

– Dessa fyra bilder är tagna vid samma tillfälle men med olika utgångslägen beroende på vilken känsla jag ville förmedla. Om du bestämmer dig innan vilken typ av bild du vill få fram och vilken känsla den ska förmedla så blir det oftast mycket starkare resultat.

Kamera: Canon R 70-300mm f4-5,6L IS USM

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Testa nya vinklar och nivåer

– Att hitta nya vinklar och nivåer mot sitt objekt är enormt roligt men också viktigt. De flesta vet att du bör ta en bild i djurets ögonnivå för att uppleva större närhet till det. Så lägg dig ner på mage när det behövs för att komma till samma nivå som djuret du fotograferar. Bilden är tagen i Österrike på ett murmeldjur.

Kamera: Canon 1DX Mark II, 70-200mm 2,8L IS II USM 1/400s f8 iso 400

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Variera dina bilder

– Att variera sig mellan liggande och stående bilder när du fotograferar ger dig många fler intressanta bilder att välja bland. Ibland fungerar stående mycket bättre än liggande, som i det här exemplet på en albatrosunge från Falklandsöarna. Testa att variera dina bilder vid fototillfället och jämför sen de olika bilderna för att hitta det mest intressanta slutresultatet.

Kamera: Canon R, 11-24mm f4L USM 1/2000s  f6,5  is0 200

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Rama in eller förstärk ditt objekt

– Att använda sig av buskar, grenar eller träd för att rama in eller förstärka ett objekt kan fungera väldigt bra. Så var inte rädd för att krypa in bakom busken för att fotografera igenom busken och dess grenar och blad istället för att stå framför den. Bilden är tagen i Samburu, Kenya.

Kamera: Canon 1DX Mark II, 200-400mmf4 IS USM  1/5000s  f5,6  iso 800

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Använd ljuset till din fördel

– Att använda ljuset som faller på djurets ansikte och sedan underexponera kan ge en väldigt bra effekt. Så var observant på hur ljuset faller på objektet innan du tar din bild. Bilden är tagen i Sydafrika.

Kamera: Canon 1D Mark IV , 500mm f4 IS USM  1/200s f4 iso 4000

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson
Bild 1: Beslagtagna schimpanser som räddades från Sydsudan

Foto: Tom Svensson
Bild 2: Reservatet i Zambia där schimpanserna släpptes fria

Tom Svensson om sitt jobb som bevarandefotograf: Rädda beslagtagna djur

– När man får ett så gott rykte inom artbevarande världen så får man många förfrågningar om att vara med i olika projekt. Ett av de projekt som berört mig mest är när Ann Olivecrona frågade om jag ville följa med och hjälpa till att rädda schimpanser från den illegala handeln i Sydsudan. Ann Olivecrona är troligtvis en av de mest aktiva inom att rädda apor och en av de viktigaste personerna i Sverige inom artbevarande samt African Apes.

– Ann hade med hjälp av de fantastiska människorna i Sydsudan som brinner enormt mycket för bevarande, fått reda på att det i landet satt tre stycken schimpanser beslagtagna som vi skulle ta ut ur landet. Att få följa dem från deras miserabla situation där de sett sin familj blivit dödad och där de levt under fruktansvärda förhållanden till att bli utsläppta i ett reservat i Zambia med andra schimpanser var en helt otrolig upplevelse och är en stor drivkraft till det jag gör. Då känner man verkligen att man gör skillnad!

Bild 1 är tagen med Canons R samt Canons 11-24mm f4L USM at 11mm 1/640s f8 iso 800.
Bild 2 är tagen med Canons R samt Canons RF 24-105 f4L IS USM vid 105mm 1/1250s f5 iso 400.

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson

Tom Svensson om sitt jobb som bevarandefotograf: Hur kan jag hjälpa till som privatperson?

– Jag får ofta frågan vad man kan göra för att hjälpa till med bevarande. När det gäller till exempel att orangutangerna förlorar sitt habitat så kan du genom att välja produkter utan palmolja få tillverkarna att byta till bättre produkt som inte kostar orangutangerna livet. Konsumentens makt är enorm.

Bilden föreställer en orangutang från Borneo och är tagen med Canons 1DX samt Canons 200-400mm f4L IS USM 1/320s f8 iso 1250 samt Manfrottos stativ med Gitzo Gimbalhuvud.

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson
Bild 1: Turister fotograferas med en flyghund

Foto: Tom Svensson
Bild 2: Tiger för turister att fotograferas tillsammans med

Tom Svensson om sitt jobb som bevarandefotograf: Säg nej till foton tillsammans med djur

– Jag har genom alla år som jag rest inom bevarande sett så enormt mycket hemskheter som vi människor utsätter djur för och därför ska man aldrig som turist ta en selfie med ett djur. Om alla slutar med det så kommer inte alla dessa djur plågas och torteras. Så om du ser någon som har en sådan bild på sociala medier, förklara gärna för dem vad som finns bakom samt be dem ta bort den. Den uppmanar andra till att också ta en sådan ”häftig” bild men ofta på djurets och dess livs bekostnad.

– Jag gjorde tillsammans med World Animal Protection en mycket framgångsrik kampanj om detta. De gör otroligt mycket bra saker. Stöd dem för djurens skull.

Bild 1 är tagen med Canons 1DX MarkII samt 11-24 f4L USM  17160s f7,1 Iso 640.
Bild 2 är tagen med Canons 5D MarkII samt 24-70mm 2,8L USM 1/320s f3,2 iso 1250.

Foto: Tom Svensson

Foto: Tom Svensson
Bild 1: Tigershow

Foto: Tom Svensson
Bild 2: Fotografering med elefanter med möjlighet att även rida på en elefant

Tom Svensson om sitt jobb som bevarandefotograf: Säg nej till djurshower och att rida på elefanter

– Att besöka olika djurshower är något man ska ta avstånd ifrån samt att aldrig rida på en elefant. Det finns så mycket annat som du kan göra när du är ute och reser. Uppmana alla i din omgivning att undvika dessa djurshower och elefantridningar. På så sätt kommer vi att rädda djurens liv från den tortyr de lever i och det kommer inte in några nya djur i denna hemska handel. 

Bilden 1 är tagen med Canons 5D markII samt 70-200mm 2,8L IS USM 17320s 2,8 iso 2000.
Bilden 2 5059 är tagen med Canons 5D MarkII samt Ef 24-70mm 2,8L  1/320s f5,6 iso 200.

Foto: Tom Svensson

Besök tomsvensson.se »