Jonas Borg

Tips från Jonas Borg, frilansande yrkesfotograf

Yrkesfotografen Jonas Borg har bott och arbetat på många olika platser i världen, bland annat i Singapore, Japan, Storbritannien och USA. Jonas har närmare 15 års erfarenhet som frilansfotograf och har jobbat med stora internationella dagstidningar, organisationer och företag.

Jonas har en bakgrund inom fotojournalistiken och hans stil beskrivs ofta som dokumentär. Han säger att han alltid strävar efter att hitta nya vinklar och perspektiv i sina bilder. Ett av hans mest prestigefyllda uppdrag var att fotografera den svenska kronprinsessans bröllop 2010. Samma år inledde Jonas sitt samarbete med Panasonic och därefter blev han den första ambassadören för LUMIX G i Europa.

Jonas bästa tips för bildredigering:
– Få det rätt från början! Då slipper man redigera så mycket. Personligen tycker jag att redigering är oändligt tråkigt och undviker det så mycket som möjligt. Ingen av bilderna här nedanför är redigerade i mer än en minut. Det är lite krasst att säga men det stämmer: ”skit in blir skit ut”. En dålig bild blir bara mindre dålig med redigering. Medans en bra bild kan bli mycket bättre med lite redigering. Jag blir provocerad av slarviga fotografer som säger att de senare kommer ”rädda bilden i post”. Få det så bra och rätt i kameran som möjligt och gör bilden bättre med redigeringen, så tänker jag.

Vanligaste frågorna Jonas får:
– Några av de vanligaste frågorna jag får är ”kan man verkligen jobba som det, vad gör du egentligen?”, och min personliga favorit ”vilken fin bild, då måste du ha en dyr kamera, vad är det för något?”.

Hur planerar du en bröllopsfotografering?
– Jag planerar väldigt lite. Såklart har brudparen och jag lite möten om önskemål, tid och plats men annars tycker jag om att anpassa mig till platsen jag kommer till. Brukar dock ”bild-googla” platsen innan så jag har en liten föraning om vad man kan förvänta sig.

Jonas bästa tips för bröllopsfotografering:
– Bästa tipsen för bröllopsfotografen är att ha backup och kunna improvisera. Minst två av allt. Man måste kunna jobba trots att en grej går sönder, oavsett om det är kamera, optik, batteri, minneskort eller annat. Det finns inga andra chanser.

Jonas bästa tips för frilansfotografen:
– Var lätt att samarbeta med. Ingen vill jobba med eller anlita en primadonna. Och se till att vara synlig på sociala medier!

Här nedanför berättar Jonas om några av sina bilder och tanken bakom dem.

Foto: Jonas Borg

– Bilden är tagen utanför Linköping. Det är ett mycket enkelt men effektfullt sätt att använda en dold ljuskälla när man fotograferar regn och vatten. Jag ville få fram en naturlig vinjettering i bilden genom att använda en ”naken” blixt utan ljusformare. Men, det är viktigt att inget blixtljus kommer direkt in i kameran. Av ett tjugotal bilder blev det här den bästa.

Kamera: En gammal Lumix GX7, 15mm optik, F7.1 och Elinchrome Quadra Ranger (blixt).

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– Bilden är tagen i en gammal ombyggd fabrik i Berlin. Det är intressant med annorlunda vinklar och dessutom fick jag, tack vare trappan, en naturlig inramning av brudparet. Jag använde det trådlösa blixtsystemet och gömde blixten utom synhåll och exponerade efter blixtljuset.

Kamera: Lumix GX7 och Elinchrome Quadra ranger (blixt). 27mm, F4 1/160.

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– Ett av mina senaste bröllop som jag fotograferade utanför Nice i Frankrike med Lumix S1R med optik från Sigma (35mm ART). Jag försöker alltid få lite intressanta perspektiv och det blev extra effektfullt med det lilla skärpedjupet på F1,2.

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– Mitt på Kungsgatan i Stockholm stannade vi vid ett trafikljus. Tack vare litenheten av Lumix GM5 kunde jag använda ett mikrofonstativ (3 meter) för att få denna översiktsbild. Kameran styrde jag via inbyggt Wi-Fi och app i telefonen. Optik: 7-14mm F4.

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– Det är lätt att glömma att titta upp när man är ute och reser. Detta är en korsning i gamla stan i Mallorca, Spanien fotograferat med en Lumix GX9 med 8-18mm optik.

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– En av de accessoarer/tillbehör jag använder på nästan alla jobb är en mikrofonbom från Røde. Tack vare den kommer jag upp några meter och får helt andra perspektiv än alla andra. Otroligt behändigt att kunna koppla upp sig mot kamerans wifi och trådlöst styra allt i realtid via app i telefon. Denna bild är tagen av Charlie Malmqvist under en resa till Kyoto. På stativet har jag Lumix GX9.

Foto: Charlie Malmqvist, av Jonas Borg med mikrofonbom

Foto: Jonas Borg

– Jag tycker om att jobba med reflektioner och grafiska element. Denna bild är från Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi strax innan stängning. Det var inte mycket folk och stengolvet var otroligt polerat så jag kunde få denna bild.

Kamera: Lumix GX9 50mm F2.8.

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– Jag vill alltid ta kvällsbilder när jag fotograferar bröllop. Vad som inte syns i bild är att en av gästerna hjälpte mig. Gästens ”jobb” var att släppa slöjan och hoppa ur bild så ljuset kunde lysa igenom tyget. Ljuskällan är en Rotolight AEOS (led-lampor), och kamera är Lumix S1R med 50mm F 1.4.

Foto: Jonas Borg

Foto: Jonas Borg

– Som fotograf är jag ”vidvinklig”. Denna bild tagen rakt upp med 8-18mm optik och Lumix GX9 vid Tokyo Metropolitan Government Building.

Foto: Jonas Borg

Besök jonasb.org »