Joakim Odelberg

Tips från Joakim Odelberg, bevarande film- och fotojournalist

Joakim Odelberg är en prisbelönad bevarande film- och fotojournalist, undervattensfilmare och föreläsare. Med sitt bildseende arbetar Joakim hängivet för naturen, både på land och i havet. Han är invald Fellow i respekterade Explorers Club, har varit programledare för SVTs "Mitt i naturen" och gjort prisade dokumentärfilmer om tillståndet av vår natur och miljö.

Här berättar Joakim om sitt viktiga arbete kopplat till hans bilder.

Foto: Joakim Odelberg

– "Nordic, a fragile hope" är ett projekt som jag gör tillsammans med Göteborgs Symfoniorkester, som också är Sveriges Nationalorkester. Det är ett unikt projekt som aldrig tidigare har gjorts i Norden där jag med mitt team reser runt från Danmark upp till Svalbard. Vi besöker alla nordiska länder för att dokumentera det vackraste vi har men samtidigt lyfta hoten vi står inför.

– Vi tar in fem kompositörer från varje land som kommer att skriva originalmusik till detta konststycke. Det ska stå klart 2021 när Göteborg firar 400 år. Vi flyger inte en enda mil i detta projekt så när vi i november 2019 skulle dyka och filma späckhuggare i nord Norge så tog vi tåget från Oslo till Bergen och där mönstrade vi på vår segelskuta och seglade 1200 sjömil från Bergen till Tromsø.

– När jag till exempel filmar späckhuggare under vattnet och de simmar över mig så kommer de att projiceras i taket i konsthallen, precis som norrsken, stjärnor, glaciärer, sanddyner, älvar, urskog – ja vi kommer att använda hela rummet som projicering tillsammans med musiken från scen. Det kommer att bli episkt!

Kamera: LUMIX G9 lins 50-100.

Foto: Joakim Odelberg

Foto: Joakim Odelberg

– I en av gorillafamiljerna som jag skulle porträttera ryktades det om att de hade fått tillökning, men det var ingen som hade sett den lilla, inte ens rangers. På väg dit var jag väldigt förväntansfull och hoppades att vi skulle få se den nyfödda. När en gorilla har fött så går hon gärna undan med sin nyfödda för att få vara ifred, till och med från familjen.

– Besviken av att inte få se den lilla och modern vänder vi tillbaka. När vi ska till att vända om ser jag något i ögonvrån genom vegetationen. När jag tittar närmare får jag ögonkontakt med mamman till den nyfödda lilla dottern. En magisk stund, där satt hon så lugn och stolt med sin nyfödda sovandes på bröstet.

– Den här lilla tjejen är så viktig för bergsgorillornas framtid. I mitten av 80-talet var populationen av bergsgorillor ca 250 individer räknat i både Bwindi och Virunga Masiffet. I dag med nyligen släppta siffror är den gemensamma populationen ca 1064 individer. För forskare var 1000 individer en drömgräns och det har man nu nått och lite till.

– Det här är en bevarandeseger för alla dem som jobbar outtröttligt med att skydda och värna, med risk för sitt eget liv, dessa vackra och mytomspunna kusiner i de dimhöljda bergen kring Rwanda, Uganda och DRC (Democratic Republic of Congo).

Kamera: LUMIX G9 lins 35-100m.

Foto: Joakim Odelberg

Foto: Joakim Odelberg

– Sumatras unika och en av världens äldsta regnskogar försvinner med rasande fart och med den unika arter som lever här och ingen annan stans. Det största hotet mot den biologiska mångfalden är palmolja industrin. 

– Jag började jobba i Sumatra redan 2016 för att ta reda på om det verkligen finns något som heter hållbar palmolja. En av de arter som är extremt utsatta är Sumatra orangutangen. När deras naturliga livsmiljö försvinner måste de söka sig ut i plantagen för att söka föda. Det uppstår ofta konflikter mellan plantagearbetare och orangutanger och det slutar oftast med att de dödas eller fångas in och faller offer för den illegala wildlife handeln.

– Hannen på bilden har precis lämnat regnskogen för att söka föda i ett gummiträdplantage där de äter frukten från gummiträden. En fullvuxen hanne kan väga upp till 100 kg.

Kamera: LUMIX S1R Lins 70-200.

Foto: Joakim Odelberg

Foto: Joakim Odelberg

– Sen 2016 har jag jobbat tillsammans med IGCP (International Gorilla Conservation Program), dels som ambassador men har också hjälpt personalen, forskare, trackers och rangers att bli bättre fotografer för att de kunskaperna kommer väl till hands när de är ute i fält och har unika möjligheter till gorillamöten.

– Jag har också hjälpt till att ta porträtt på bergsgorillor under inventeringen av dem både i Rwanda och senare i Uganda. Näsryggen är unik för vare individ och den tillsammans med ärr och rynkor och helst ett öra gör att det går att fastställa olika individer med hjälp av foton, och gör det betydligt lättare för forskningsarbetet av bergsgorillor.

– Bilden är tagen i Bwindi, The Impenetrable National Park, Uganda.

Kamera: LUMIX G9 lins 35-100.

Foto: Joakim Odelberg


Besök joakimodelberg.se »