Simon Matzinger Foto: Simon Matzinger

Nybörjarguide till vackra landskapsbilder

De flesta har väl någon gång tagit en bild av ett storslaget landskap och tvingats konstaterat att bilden inte blev riktigt lika vacker som motivet var i verkligheten. Här är en lätt guide till dig som just har börjat fotografera landskap.

Landskapsfoto är en fantastisk genre om du är ny på fotoområdet, för här har du gott om tid att hitta rätt vinkel och finjustera kamerainställningarna.
Men hur kommer du i gång med att fotografera landskap? Vilket objektiv är bäst och hur får du en intressant bild där landskapet verkligen kommer till sin rätt?
Allt det och mer därtill får du svar på nedan.

1. Välj rätt brännvidd
Om du vill att bilden ska vara ett mindre utsnitt av landskapet som inte innehåller störande inslag som elmaster, ledningar och annat som förfular ett vackert landskap, så är teleobjektivet rätt val.

2. Glöm inte stativet
Det fina med landskap är att de inte rör på sig, så här kan du med fördel använda stativ. Då behöver du inte bekymra dig om att slutartiden är så lång att den leder till oskärpa om du fotar med handhållen kamera.

Skog
Om du fotograferar i svagt ljus kan det verkligen betala sig att använda ett kamerastativ. Då behöver du nämligen inte använda höga ISO-värden.

3. Fota i råformat
Det finns många bra skäl till att fotografera i råformat, och det viktigaste är nog att du kan ta fram många fler nyanser i bilden än om du låter kameran alstra en färdig jpeg-fil. Du väljer råformatet i kamerans inställningsmeny.

4. Justera inställningarna
Dina kamerainställningar beror naturligtvis på hur ljuset är på det aktuella motivet, men en bra utgångspunkt är att välja en bländaröppning på mellan F9 och F11. Det är nämligen där de flesta objektiv tecknar allra skarpast.

Ställ in ISO på det lägsta värdet, oftast 100, och välj den slutartid som i kombination med bländaren och ISO-värdet ger en välexponerad bild. Om du inte använder stativ ska du undvika slutartider längre än 1/60 sekund. Om slutartiden blir längre än så, ska du öka ISO-värdet en aning.

Solnedgång
I nästan alla typer av väder kan du räkna med att ljuset är vackrare, mjukare och mer stämningsfullt vid solnedgången. Dessutom är färgerna på himlen ofta finare på kvällen.

5. Ha koll på ljuset
Bilder tagna mitt på dagen blir sällan de mest tilltalande i din samling. Vid den tiden på dygnet är ljuset skarpt och skuggorna hårda. Gå i stället upp tidigt och fotografera vid soluppgången, eller invänta solnedgången.

6. Sätt pricken över i genom bildbehandling
Även om du har tagit en riktigt bra bild, kan det alltid löna sig att finputsa den i exempelvis Ligthroom eller Photoshop, där du bland annat kan öka kontrasten, höja detaljskärpan en aning eller fräscha upp färgerna litegrann.

 

Artikeln publicerades först på digitalfotoforalla.se