Replot, Anders Jorulf

Inspiration från fotograf Anders Jorulf

Fotografen Anders Jorulf är en av Sveriges ledande landskaps- och wildlifefotografer. Han har givit ut flera landskapsfotoböcker med fokus på det Nordiska landskapet och hans fotokonst finns representerat på några av Sveriges största hotell, kontor och gallerier.

Anders Jorulf driver fotoadventures.se där du kan följa med på en fotoresa och lära dig landskaps-, city- och wildlifefotografering på Island, Färöarna, Finland, Lofoten, New York och Sydafrika och Tanzania.

Adelsö, Anders Jorulf

En stilla junikväll på Adelsö utanför Stockholm. Att få stanna upp och känna lugnet, skapa en bild utifrån ett bildperspektiv och tekniken som ligger bakom bildskapandet är något som Anders Jorulf lär ut under fotoresorna med fotoadventures.se.

Kamera: Hasselblad X1D II med lång slutartid
Foto: Anders Jorulf

Lofoten, Anders Jorulf

– Jag klättrar upp för Reinebringen i Lofoten och dröjer mig kvar denna julinatt. Midnattssolen ligger kvar majestätiskt och jag fångar ögonblicket, berättar Anders Jorulf om bilden.

Lofoten, Norge
Foto: Anders Jorulf

Lofoten, Anders Jorulf

– För att fånga norrsken krävs en systemkamera och ett stativ. Ett ISO på ca 1600 och en slutartid på ca 6-10 sekunder är bra. Bländartalet mellan 5,6 – 11 lite beroende på din egen kamera. Självklart är ett vidvinkelobjektiv att föredra som på denna bild som är tagen i Lofoten i Norge under september 2019 och med ett 21 mm objektiv på en helt vanlig systemkamera. 

Foto: Anders Jorulf

Lofoten, Anders Jorulf

– Att vandra i Lofoten är nästan ett måste. Att få förmånen att klättra uppför berg och få en vidunderlig utsikt över stora delar av landskapet är bedårande vackert och väl värt allt slit. När du klättrar eller vandrar i Lofoten, tänk då på att vara försiktig. Håll avstånd till framför- och bakomvarande då lösa stenar lätt kan komma i din väg. Ha alltid med dig extra kläder och lite extra proviant om ovädret snabbt skulle dra in. Här är väderväxlingarna något som kommer ofta.

Foto: Anders Jorulf

Thanda, Anders Jorulf

– Att fotografera djur i Afrika på nära håll kräver en stor försiktighet. Att lyssna in djurens signaler och förstå när man som fotograf ska backa undan är oerhört viktigt. Som besökare är vi i parkerna på djurens villkor. Här en bild ifrån Thanda dit vi reser med fotogrupper som vill lära sig ta närbilder på djur i wildlifemiljö. Bilden är tagen med Canon och 600 mm objektiv.

Att tänka på: Håll kameran stadigt gärna emot något och se till att fokusera på ditt mål för bilden. Ta få men bra bilder och vänta hellre till rätt ögonblick än att låta kameran smattra på för hårt. Försök att se bilden innan du tar den så att du vet vad du ska göra. Låt varje bild bli unik.

Thanda, Sydafrika
Foto: Anders Jorulf

Thanda, Anders Jorulf

– Att våga vänta, att se ögonblicket och att vara beredd med rätt inställningar i kameran är något vi lär ut på våra fotokurser. Det tog mig ca 2 timmar att ta denna bild. Att se vart fåglarna var på väg och att vara beredd. Att stanna upp mitt i resan och äventyret och invänta det rätta ögonblicket utan att för den skull ta väldigt många bilder är en av hemligheterna bakom riktigt bra bilder. På fotoadventures.se arbetar vi mycket med att lära ut bildskapandet, tekniken men även att få dig som fotograf att bli lugn så att du kan både förstå djuren men även själv känner att du behärskar både vild och teknik.

Thanda, Sydafrika
Foto: Anders Jorulf

Färöarna, Anders Jorulf

– Den här underbara fiskebyn på Färöarna är en plats vi ständigt återvänder till på våra fotokurser. För att ta denna bild vandrade vi uppför ett närliggande berg. Vidvinkel med en helt vanlig systemkamera och en fokusering där bildskapandet framför tekniken är avgörande.

Foto: Anders Jorulf

Färöarna, Anders Jorulf

– Till Färöarna åker vi varje höst och tidig vår med fotoadventures.se. Vi möter ett kargt men gästvänligt landskap förpackat i en underbar miljö där väderomslagen gör vår fotografering till ett äventyr.

Foto: Anders Jorulf

Serengeti, Anders Jorulf

– Afrika med sina många parker inbjuder till riktigt bra wildlifefotografering. Med oss på fotoadventures.se får du uppleva det stora äventyret. Du kan välja mellan Tanzania (Serengeti) och Sydafrika (Thanda) i våra resemål. Bilden är från Serengetis nationalpark i maj 2019. Tagen på långt håll med Hasselblad X1D och 21 mm objektiv. Elefanthjorden är på väg till vattenhålet. Ovädret håller på och drar in och bilden är given.

Foto: Anders Jorulf

 

Läs mer om Anders Jorulf och hans foto- och äventyrsresor på fotoadventures.se.