Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre Läs mer om cookies här »

Lisa Mattisson, 36, frilansande nyhetsfotograf – just nu på Dagens Nyheter och Expressen.

Köp biljett »

-          Jag blev ju fotograf sent i livet, men hamnade direkt i nyhetsjournalistiken via min praktikplats, och sedan blev jag kvar –utan att gå tillbaka till skolan.

På Expressen fick Lisa hoppa på allt från att bevaka politik till världshändelser. Att resa med kort varsel blev ett sätt att leva.

 

-          Under flyktingkrisen 2015 gjorde jag många jobb som gick via Ungern-Tyskland-Grekland; i flera omgångar och under olika lång tid.

Några av de starkaste minnena har Lisa från de två månader hon bodde i Beirut och bland annat följde en grupp lesbiska kvinnor som berättade om sina problem och utmaningar.

 

- Några av de bilder jag vill visa på Fotomässan handlar om dem. Det är kvinnor som riskerar att bli gripna av polis om de kysser sin kärlek öppet. Starka berättelser – och starka bilder.

 

En annan del ska handla om de asylsökande afghanerna som kom till Sverige 2015. Lisa har under lång tid följt dem och fått ta del av deras tankar, drömmar och förtvivlan.

 

-          Det är klart att sådana jobb gör att man får mer förståelse för andra människor och kulturer. Man får perspektiv –men det betyder ju inte att min egen vardag blir marginell. Perspektiv kan vara på flera olika plan.